Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kuchnia austriacka. Idealny dodatek do sznycla, choć sama wyśmienicie smakuje.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
biały ocet winny 5 łyżek
musztarda 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kapary 60 gramów
olej 125 mililitrów
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
pomidorki koktajlowe 250 gramów
gałązki rozmarynu 2 sztuki
bazylia 2 gałązki
tymianek 5 gałązek
oliwki czarne Smak 80 gramów
sałata lodowa 1 sztuka

Porada

Stosujemy małe ziemniaczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana

Ugotowałem ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem i listkiem laurowym (ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie ). Odcedziłem, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki.

Czosnek przecisnąłem przez praskę, wymieszałem z octem, olejem, musztardą i połową kaparów, doprawiłem do smaku pieprzem. Składniki zmiksowałem, aby powstała gładka masa. Polałem ziemniaki, wymieszałem, wstawiłem do lodówki na 3 godziny.

Posiekałem zieleninę, dodałem do ziemniaków. Włożyłem przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w cienkie krążki dymki, resztę kaparów oraz oliwki. Podałem na liściach sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak