Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i serkiem capresi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 100 gram
słodki ser typu włoskiego 250 gram
ciecierzyca 3/4 szklanki
pomelo 1/3 szt
oliwa 3 łyżki
biały ocet winny 2 łyżki
sól
pieprz
sos balsamiczny

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i serkiem capresi

Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na 12 godzin do namoczenia. Następnie gotować w tej samej wodzie 45 minut. Posolić kilka minut przed końcem gotowania. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia, a następnie dodać do wypłukanych i osuszonych liści szpinaku. Dodać również pomelo podzielone na cząstki.
Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Polać sosem sałatkę, wymieszać.
Nałożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki serka capresi. Całość polać sosem balsamicznym.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak