Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze smażonych bakłażanów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
pomidory 4 szt
cebula 1 szt
ocet 1 łyżka
ząbki czosnku 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
sól
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Smażone bakłażany można wymieszać z jogurtem naturalnym wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze smażonych bakłażanów




Bakłażany należy przygotować dzień wcześniej. Umyć, odciąć końce, obrać wzdłuż ze skórki pozostawiając co 3 cm nienaruszone pasma skórki. Pokroić w plasterki, posolić.Pozostawić na noc. Bakłażany obsuszyć na ręczniku jednorazowym z obu stron, usmażyć na tłuszczu z obu stron, obsuszyć z nadmiaru tłuszczu.Cebulę posiekać, podsmażyć, obsuszyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory pokroić, lekko podsmażyć, odłożyć na talerz.Ocet wlać do patelni , doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Bakłażany, pomidory, cebulę włożyć na płaski talerz. Czosnek posiekać, posypać sałatkę. dodać sól i zalać sosem. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 25.06.2016 19:57
pięknie się prezentuje
w mojej kuchni 24.06.2016 06:57
pyszny pomysł na dobre danie
bertpvd 21.06.2016 22:11
ale piękna sałatka
IKrakowianka 21.06.2016 21:43
Bardzo dobra
MAR3STA 21.06.2016 20:49
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak