Sałatka z sosem jogurtowym i serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5-6 dużych
  • groszek mrożony

    250 g
  • marchewka

    2 średnie
  • jogurt grecki

    średni kubek
  • majonez tradycyjny

    3 łyżki
  • ser feta

    150 g
  • ogórki konserwowe

    2-3
  • pietruszka zielona

    do smaku
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • czosnek

    2 ząbki
  • miód płynny

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • oliwki zielone

    dowolna ilość
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewki ugotować w skórkach, odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić w dowolną kostkę. Ugotować zielony groszek w lekko osolonej i zakwaszonej cytryną wodzie - odcedzić, ostudzić i połączyć z ziemniakami i marchewką. Oliwki pokroić w krążki, a ogórki marynowane w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Ser feta pokruszyć. Składniki sałatki połączyć, posypać pieprzem, solą (ostrożnie, bo feta jest słona) - dolać jogurt wymieszany z majonezem, miodem i wyciśniętym czosnkiem.
Sałatkę delikatnie wymieszać i schłodzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat