Sałatka z soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    40 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • kolendra cała

    1/2 łyżeczki
  • mięta posiekana

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku należy zagotować wodę, lekko ją posolić i ugotować na niej soczewicę (przez 10 minut). Soczewicę należy po tym czasie odcedzić, wypłukać ziarna i zalać ponownie wodą. Czosnek należy obrać z łupinek i dodać do soczewicy. Całość gotować przez 25- 30 minut. Obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę należy podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu soczewicy należy ją odcedzić, połączyć z cebulą i przyprawić do smaku, wlać także oliwę i ocet. Przed podaniem posypać ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 05.02.2014 23:15
lubię takie smaki
Wafelek2601 21.04.2013 21:47
Bardzo dobra
IKrakowianka 10.02.2013 21:27
super pomysł
Katarzyna/kate1980 11.08.2012 22:48
nigdy nie robiłam więc warto zapamiętać przepis
cukiereczek 08.07.2012 08:34
lubię
szajba2 18.04.2011 16:38
soczewicy nie jadłem jeszcze
Barbara55 28.02.2011 15:31
trochę podobna do grochu
rakow2 07.12.2010 14:59
nie znam soczewicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat