Sałatka z rukoli z figami i fetą

Sałatka z rukoli z figami i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na sałatkę z figami, z rukolą i serem feta. Takie połączenie na talerzu zachwyci Was smakiem! Sprawdźcie przepisy na inne sałatki w serwisie Doradca Smaku -> LINK

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • rukola

    1 opakowanie
  • figi

    4-5 sztuk
  • orzechy włoskie

    garść
  • ser feta

    1 kostka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

    1 opakowanie
  • woda

  • oliwa

  • konfitura figowa

    łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z rukoli z figami i fetą

 

  • sałatka z figami
  • sałatka z sosem francuskim
  • sałatka na lunch
  • sałatka z owocami i serem

 

1. Oczyść rukolę i umieść ją na durszlaku, by ociekła z wody.

2. Przygotuj składniki: każdą figę przekrój na ćwiartki, ser feta pokrój w kosteczkę, upraż orzechy włoskie na suchej patelni.

3. Na talerzach ułóż rukolę, dodaj kosteczki fety, figi oraz prażone orzechy.

4. Przed samym podaniem sałatki przygotuj sos sałatkowy Francuski Prymat zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając oliwę i wodę.

5. Do tak przygotowanego sosu dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej i opcjonalnie konfitury figowej, dzięki czemu sos nabierze wspaniałej struktury. 

6. Polej sałatkę sosem sałatkowym. 

Smacznego!

 

Do sałatki z figami pasują różne dodatki, a najbardziej polecamy:

- ser - kozi lub pleśniowy;

- orzechy - włoskie, ziemne lub pistacje;

- rukola - jest ostra i wyrazista w smaku;

- prosciutto - gwarantuje słony  wyrazisty smak;

- sos vinagrette ewentualnie sos wzbogacony miodem lub konfiturą.

Doradca Smaku
Dzięki prażeniu, orzechy będą miały wspaniałą chrupkość i smak. Możecie również podawać sałatkę z karmelizowanymi figami. Wystarczy jedynie na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę cukru i układać ćwiartki fig do skarmelizowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat