Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
rukola
1 opakowanie -
figi
4-5 sztuk -
orzechy włoskie
garść -
ser feta
1 kostka -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka -
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat
1 opakowanie -
woda
-
oliwa
-
konfitura figowa
łyżka
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z rukoli z figami i fetą
- sałatka z figami
- sałatka z sosem francuskim
- sałatka na lunch
- sałatka z owocami i serem
1. Oczyść rukolę i umieść ją na durszlaku, by ociekła z wody.
2. Przygotuj składniki: każdą figę przekrój na ćwiartki, ser feta pokrój w kosteczkę, upraż orzechy włoskie na suchej patelni.
3. Na talerzach ułóż rukolę, dodaj kosteczki fety, figi oraz prażone orzechy.
4. Przed samym podaniem sałatki przygotuj sos sałatkowy Francuski Prymat zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając oliwę i wodę.
5. Do tak przygotowanego sosu dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej i opcjonalnie konfitury figowej, dzięki czemu sos nabierze wspaniałej struktury.
6. Polej sałatkę sosem sałatkowym.
Smacznego!
Do sałatki z figami pasują różne dodatki, a najbardziej polecamy:
- ser - kozi lub pleśniowy;
- orzechy - włoskie, ziemne lub pistacje;
- rukola - jest ostra i wyrazista w smaku;
- prosciutto - gwarantuje słony wyrazisty smak;
- sos vinagrette ewentualnie sos wzbogacony miodem lub konfiturą.
Dzięki prażeniu, orzechy będą miały wspaniałą chrupkość i smak. Możecie również podawać sałatkę z karmelizowanymi figami. Wystarczy jedynie na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę cukru i układać ćwiartki fig do skarmelizowania.![]()
Komentarze (0)