Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

figi 4 szt (opuncje)
boczek parzony 8 plastrów
rukola 2 szkl
oliwa 50 ml
ocet winny czerwony 10 ml
miód płynny 10 ml
ser roquefort 1 ilość dowolna
orzeszki pini (prażone) 2-3 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym

Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni.
W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą, na koniec dodałem oliwę (najlepiej wszystko umieścić np. w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji).
Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami sosu i rozłożyłem ją na półmisku. Na wierzchu ułożyłem zrumieniony boczek, obrane ze skórki i przekrojone na połówki kiwi kaktusowe. Całość polałem sosem. Posypałem wszystko pokruszonym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 12.11.2015 14:00
z przyjemnościa bym zjadła
monikaT83 12.11.2015 11:41
Bardzo oryginalny pomysł a do tego pięknie wygląda!!
Benita 11.11.2015 01:09
musi być pyszna
jagoda5913 11.11.2015 00:42
piękna i pyszna sałatka
norweska20 10.11.2015 23:48
zapowiada się bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak