Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczarek, jajek i ogórków konserwowych

5.0
(117)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sałatka z pieczarek to przekąska, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch czy kolację. Jeśli tylko najdzie Was ochota na zjedzenie jakiejś sałatki, to ta z pieczarkami, jajkami i ogórkami konserwowymi sprawdzi się idealnie!

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
świeża natka pietruszki do dekoracji łyżki
cebula 1 sztuka
ogórek konserwowy Smak kilka sztuk
sok z cytryny 2 łyżki
szczypiorek 1 łyżka
majonez do smaku
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczarek, jajek i ogórków konserwowych

Sałatka z pieczarek to kilkuskładnikowy przepis na pyszną przekąskę. Co dodać do sałatki z pieczarek oprócz samych grzybów i ogórków konserwowych? W tym przepisie ważną rolę odgrywają również jajka ugotowane na twardo, które wraz z innymi składnikami tworzą ciekawe połączenie tekstur. Ogóreczki konserwowe są chrupiące, jajka na twardo kremowe i rozpływające się w ustach, a pieczarki mięsiste. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Przepis na sałatkę z pieczarek: 

1. Pieczarki oczyścić i ugotować we wrzątku (około 5-6 minut), następnie odcedzić je i od razu skropić sokiem z cytryny.

2. Cebulę, ogórki i jajka bardzo drobno pokroić w kostkę.

3. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.

4. Wszystkie powyższe składniki dodać do miski, wsypać szczypiorek, nać z pietruszki i połączyć majonezem.

Spodobał Wam się przepis na sałatkę z pieczarek? Koniecznie ją wypróbujcie i eksperymentujcie w kuchni z innymi przepisami z serwisu Doradca Smaku! Co powiecie na:

Zupę pieczarkową?

może polędwiczki wieprzowe z pieczarkami? 

Wybierzcie sami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak