Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami

Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    300 gram
  • grzyby suszone

    1/2 szklanka
  • rosół drobiowy

    1 1/2 litra
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuka
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczek
  • masło

    1 łyżka
  • jogurt grecki

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • ziele angielskie

    4 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami

Grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej w szklance gorącej wody. Obraną cebulę zarumienić nad gazem. Rosół zagotować, dodać obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz natkę pietruszki. Dodać ziele, liście laurowe i obrany czosnek. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy. Dodać namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość gotować do miękkości. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na mocnym gazie na maśle, aż do odparowania wody i zarumienienia. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Zupę podawać zabieloną jogurtem greckim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Malgorzata549 08.04.2015 08:17
smaczniutka zupa
2milutka 04.02.2015 19:30
uwielbiam takie zupy
norweska20 31.01.2015 21:38
zupka pychotka
Ela15 27.01.2015 11:05
smaczna zupka
Jagódka77 15.01.2015 11:57
pyszna zupka
msmariusz 12.01.2015 00:52
ładnie wygląda
ppaulina 11.01.2015 11:11
zupka wygląda na bardzo smakowitą
Kuchenka 01.01.2015 19:17
apetycznie się prezentuje
Motorek 08.12.2014 09:07
smaczna zupka
paula191919 23.11.2014 14:19
ach....najlepsza zupa jaka jest ; ) oprócz ciepłej z garnka pomidorówki ; ))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat