Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
rukola
100 gramów -
cieciorka konserwowa
1 puszka -
olej
1 łyżka -
sól do smaku
-
Papryka słodka mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
tuńczyk w sosie własnym
1 puszka -
kus-kus
1/4 szklanki -
pomidorki koktajlowe
20 sztuk -
cebula czerwona
1/2 sztuki
Składniki na dressing:
-
oliwa
4 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem i posypać solą i papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciecierzyca zarumieni się i będzie miała chrupiącą skórkę. Lekko przestudzić. Kuskus zalać gorącą, lekko osoloną wodą w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Gotową kaszę wystudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe. Posypać ziarnami ciecierzycy i kuskusem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się