Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki:

rukola 100 gramów
cieciorka konserwowa 1 puszka
olej 1 łyżka
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
kus-kus 1/4 szklanki
pomidorki koktajlowe 20 sztuk
cebula czerwona 1/2 sztuki

Składniki na dressing:

oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem i posypać solą i papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciecierzyca zarumieni się i będzie miała chrupiącą skórkę. Lekko przestudzić. Kuskus zalać gorącą, lekko osoloną wodą w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Gotową kaszę wystudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe. Posypać ziarnami ciecierzycy i kuskusem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.09.2016 11:41
bardzo apetycznie wygląda
Róża1 14.09.2016 09:28
ciekawe połączenie :-)
Klausia 07.09.2016 11:36
Ta ciecierzyca w środku ma być miękka?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak