Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z makaronem, awokado i szparagami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 40 dag
awokado 1 szt
szparag 1 szt
pomidorki cherry 25 dag
camembert 12,5 dag
roszponka 10 dag
rukola 5 dag
orzeszki piniowe 4 dag
olej rzepakowy
ocet winny 3 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
sól
pieprz
cukier 1 łyżka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z makaronem, awokado i szparagami

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.

Warzywa dokładnie płuczemy. Odcinamy 1 cm końcówki szparagów i wyrzucamy. Pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki, pozostawiając 3-4 cm główki.

Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez 4-5 minut. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Rukolę miksujemy z około 50 ml oleju. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

5 łyżek oleju mieszamy z octem winnym, musztardami i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Orzeszki prażymy na rumiano na suchej patelni.

Pomidorki kroimy na pół, a camembert w małe trójkąciki.

Makaron mieszamy dokładnie ze zmiksowaną rukolą. Dodajemy roszponkę i delikatnie łączymy składniki.

Wkładami do szerokiej miski lub bezpośrednio na duże talerze.

Przybieramy szparagami, pomidorkami oraz obranym i pociętym w cienkie paski awokado.

Polewamy sosem. Układamy ser. Posypujemy orzeszkami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.03.2014 13:14
Pysznie tu u Ciebie,świetna sałatka :-)
Katarzyna/kate1980 08.03.2014 21:53
ciekawe połączenie składników
Maria 70 08.03.2014 16:49
Wspaniała sałatka!
gibli 08.03.2014 10:10
bardzo fajnie wygląda, smacznie i kolorowo)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak