Sałatka z kolorowych ziemniaków

Sałatka z kolorowych ziemniaków

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Znana, przez wielu lubiana sałatka ziemniaczana z jajkiem, ogórkiem kiszonym oraz cebulą. U mnie tradycja zastąpiona trzema rodzajami ziemniaka z czego każdy smakuje inaczej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • ziemniaki

    1.5 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórki kiszone

    6 sztuk
  • jajka

    6 sztuk

Sos:

  • majonez

    5 łyżek
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować na miękko w mundurkach.
Pozostawić do wystudzenia.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie , obrać.

Ogórki kiszone także obrać ze skórki.

Cebulę posiekać drobno , jajka oraz ogórki pokroić w małą kostkę.

Zimne ziemniaki pozbawić skóry , pokroić w większą kostkę.

Sos: Majonez połączyć z olejem i kwaśną śmietaną.
Doprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki umieścić w misce , wlać sos , dokładnie wymieszać.

Sałatkę schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat