Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kolorowych ziemniaków

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Znana, przez wielu lubiana sałatka ziemniaczana z jajkiem, ogórkiem kiszonym oraz cebulą. U mnie tradycja zastąpiona trzema rodzajami ziemniaka z czego każdy smakuje inaczej.

Składniki:

Warzywa:

ziemniaki 1.5 kilograma
cebula 1 sztuka
ogórki kiszone 6 sztuk
jajko 6 sztuk

Sos:

majonez 5 łyżek
olej rzepakowy 3 łyżki
smietana 18% 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
szczypiorek 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kolorowych ziemniaków

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować na miękko w mundurkach.
Pozostawić do wystudzenia.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie , obrać.

Ogórki kiszone także obrać ze skórki.

Cebulę posiekać drobno , jajka oraz ogórki pokroić w małą kostkę.

Zimne ziemniaki pozbawić skóry , pokroić w większą kostkę.

Sos: Majonez połączyć z olejem i kwaśną śmietaną.
Doprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki umieścić w misce , wlać sos , dokładnie wymieszać.

Sałatkę schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak