Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana pieczeń z polędwicy wieprzowej, DS XX odc. 31
Nadziewane polędwiczki wieprzowe w kształcie rolady, to bardzo proste w przygotowaniu danie i co ważne podzielne. Z tego względu idealnie sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad dla kilku osób lub obiad dla rodziny na dwa dni. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne, dlatego smakuje każdemu bez wyjątku!
Kroki przygotowania faszerowanej polędwiczki:
Selera kroimy na cienkie kawałki. Do garnka wlewamy mleko i wrzucamy seler, dodajemy świeży tymianek, solimy i przyprawiamy Gałką muszkatołową mieloną Prymat, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż seler będzie miękki. Blendujemy na gładkie puree.
Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Liście pietruszki siekamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, krótko podsmażamy i dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy ok 4-5 minut. Dodajemy czosnek i cebulę. Posypujemy pietruszką. Dodajemy sól i Cząber suszony Prymat. Zdejmujemy z ognia i na koniec wsypujemy bułkę tartą, mieszamy do połączenia. Odkładamy na bok do ostygnięcia.
Polędwiczkę wieprzową nacinamy w połowie i rozbijamy tłuczkiem do mięsa (pod spód kładziemy folię spożywczą).
Przygotowujemy marynatę: do miski wkładamy musztardę, wlewamy olej ciągle mieszając rózgą. Przyprawiamy solą i Zielem angielskim mielonym Prymat. Mieszamy rózgą do otrzymania jednolitej konsystencji. Za pomocą pędzelka smarujemy polędwiczkę marynatą i faszerujemy pieczarkami. Związujemy sznurkiem polędwiczkę tak aby utrzymała podłużny kształt.
Do głębokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Wkładamy polędwiczkę i przyprawiamy solą, podsmażamy kilka minut z każdej strony. Polędwiczkę smarujemy marynatą i wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg temperatura 160 stopni, czas 17 minut. (z użyciem termosondy ustawiamy aby mięso miało ok. 65 stopni w środku). Z gotowej polędwiczki zdejmujemy sznurek.
Na talerz nakładamy puree, a polędwiczkę kroimy na grube plastry. Dekorujemy gałązką świeżych ziół.