Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
kasza pęczak
0,5 kilograma -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 pęczek -
natka pietruszki
pęczek -
pomidor malinowy
2 sztuki -
ogórek
1 sztuka -
kapary całe Smak
1 łyżka -
oliwki czarne Smak
8 sztuk -
oliwki zielone Smak
8 sztuk -
miechunka suszona
2 łyżki -
orzechy arachidowe
100 gramów -
miód wielokwiatowy
2 łyżki
Do smaku:
-
cynamon Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
-
jajka przepiórcze
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z kaszy pęczak z pomidorami, ogórkiem, miechunką i orzechami arachidowymi
Ugotować i przestudzić kaszę pęczak. Obrać pomidory i ogórka ze skóry, pokroić w kostkę. Posiekać dymkę, natkę, kapary i oliwki.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki sałatki i doprawiamy do smaku.
Na patelni smażymy orzechy z miodem i kolorowym pieprzem.
Sałatkę podajemy w głębokich talerzach dekorując jajkami przepiórczymi, orzechami, miechunką i natką pietruszki.
Komentarze (0)