Sałatka z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    1 garstka
  • orzechy włoskie

    10 szt
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    50 g
  • ser pleśniowy niebieski

    50 g
  • gruszka

    1 szt
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 gałązka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al'dente i studzimy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, oliwę i sok z cytryny z gałązką rozmarynu. Gruszkę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i karmelizujemy na patelni, na koniec dodajemy ser blue i czekamy aż się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego!
Joanna Kryla
Gruszka do przygotowania sałatki nie może być miękka, ani zbyt dojrzała

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat