Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 1 garstka
orzechy włoskie 10 szt
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 g
ser pleśniowy niebieski 50 g
gruszka 1 szt
syrop klonowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 gałązka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Gruszka do przygotowania sałatki nie może być miękka, ani zbyt dojrzała

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi

Makaron gotujemy al'dente i studzimy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, oliwę i sok z cytryny z gałązką rozmarynu. Gruszkę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i karmelizujemy na patelni, na koniec dodajemy ser blue i czekamy aż się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak