Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem
Przepis na pyszną sałatkę z pstrągiem wędzonym. W daniu mamy roszponkę, ale możesz ją zastąpić sałatą lub rukolą. Jeśli nie masz szparagów, możesz dodać kawałki grillowanej cukinii. Nie warto rezygnować z tej pysznej sałatki, jeśli brakuje Ci pojedynczych składników.
1. Roszponkę opłukać na sicie i dokładnie osuszyć.
2. Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać ze skórki.
3. Groszek odsączyć z zalewy.
4. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, polać olejem i lekko posolić. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu węglowym z obu stron, do miękkości. Grillowane szparagi wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
5. Na półmisku ułożyć roszponkę, groszek, posiekaną cebulkę dymkę, szparagi, pokrojone na ćwiartki jajka oraz kawałki wędzonego pstrąga.
6. Sałatkę posypać pestkami dyni. Składniki dressingu połączyć.
7. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.