Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki ćwikłowe
2 długie -
orzechy włoskie
garść -
olej
2 łyżki orzechowy -
ocet balsamiczny
1/2 łyżeczki -
sok z cytryny
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
sól
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z buraczków z olejem orzechowym
Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Olej orzechowy, ocet, sok z cytryny wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos ma być wyraźnie słony, kwaśny i pikantny.
Na talerzu ułożyć buraczki według swojego gustu, polać sosem i posypać orzechami.
Buraczki będą smaczniejsze jeśli upieczemy je, zawinięte w folię aluminiową, w piekarniku.
Komentarze (5)