Sałatka z buraczków z olejem orzechowym

Sałatka z buraczków z olejem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    2 długie
  • orzechy włoskie

    garść
  • olej

    2 łyżki orzechowy
  • ocet balsamiczny

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z buraczków z olejem orzechowym

Buraczki ugotować, obrać i pokroić w cienkie długie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw.
Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Olej orzechowy, ocet, sok z cytryny wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos ma być wyraźnie słony, kwaśny i pikantny.
Na talerzu ułożyć buraczki według swojego gustu, polać sosem i posypać orzechami.
Buraczki będą smaczniejsze jeśli upieczemy je, zawinięte w folię aluminiową, w piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Renata9 13.01.2015 16:00
pyszna sałatka
Wacław 13.01.2015 14:39
ciekawa sałatka
marenka 13.01.2015 08:40
Fajna sałatka:)
norweska20 13.01.2015 00:08
apetycznie ....i smacznie
wwwiolka 12.01.2015 23:47
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat