Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z blanszowanych warzyw
Brokuła umyć i porwać na różyczki. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski. Brokuły włożyć do osolonego wrzątku i gotować 8-10 minut – wyjąć i przelać zimną wodą. Cukinię włożyć do wrzątku na ok. 1 minutę a potem odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. Podobnie przygotować paprykę tzn. obgotować 1-2 minutki i „potraktować” zimną wodą.
Listki rukoli umyć i porwać na kawałki. Na rukoli układać różyczki brokuła, półplasterki cukinii i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz kawałeczki kurczaka. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewać sałatkę sosem, doprawić pieprzem i dekorować kwiatuszkami rukoli. Smacznego