Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z arbuza z fetą z miętowym dressingiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

arbuz 0,5 kg
sałata
mięta
cebula
oliwa 60 ml
ocet winny 20 ml
miód
feta 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z arbuza z fetą z miętowym dressingiem

Miąższ arbuza kroimy w większą kostkę, fetę w nieco mniejszą, cebulę w krążki.

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki - ilość sałaty jest w zasadzie dowolna, ja do podanej ilości fety i arbuza zużywam 1 małą główkę.

Świeżą miętę dokładnie myjemy, odkładamy kilka gałązek do dekoracji, resztę siekamy.

Robimy dressing.Miód - ilość dowolna, proponuję zacząć od łyżeczki (warto wybrać miód mniszkowy, akacjowy bądź lipowy, żeby nie zdominował smaku) - ubijamy z octem winnym (ja najczęściej do tego dressingu używam octu z czerwonego wina). Następnie powoli wlewamy oliwę nie przerywając ubijania.Dodajemy posiekaną miętę.

Delikatnie mieszamy arbuza z fetą i sałatą, układamy krążki cebuli, skrapiamy dressingiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 14.07.2013 21:06
ja tym razem poeksperymentowałam z miętą, jest jej mnóstwo w ogródku mamy :) polecam, naprawdę bardzo orzeźwia
Habibi 13.07.2013 12:14
Bardzo lubię takie połączenie - dodaję do swoich sałatek z arbuzem i fetą dużo zielonej pietruszki :)
gottrina 13.07.2013 09:00
super sałatka
meg1984 13.07.2013 00:13
smaczna sałatka
Pyszota 12.07.2013 22:47
Bardzo oryginalny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak