sałatka z arbuza z fetą z miętowym dressingiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • arbuz

    0,5 kg
  • sałata

  • mięta

  • cebula

  • oliwa

    60 ml
  • ocet winny

    20 ml
  • miód

  • feta

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miąższ arbuza kroimy w większą kostkę, fetę w nieco mniejszą, cebulę w krążki.

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki - ilość sałaty jest w zasadzie dowolna, ja do podanej ilości fety i arbuza zużywam 1 małą główkę.

Świeżą miętę dokładnie myjemy, odkładamy kilka gałązek do dekoracji, resztę siekamy.

Robimy dressing.Miód - ilość dowolna, proponuję zacząć od łyżeczki (warto wybrać miód mniszkowy, akacjowy bądź lipowy, żeby nie zdominował smaku) - ubijamy z octem winnym (ja najczęściej do tego dressingu używam octu z czerwonego wina). Następnie powoli wlewamy oliwę nie przerywając ubijania.Dodajemy posiekaną miętę.

Delikatnie mieszamy arbuza z fetą i sałatą, układamy krążki cebuli, skrapiamy dressingiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lee-aa 14.07.2013 21:06
ja tym razem poeksperymentowałam z miętą, jest jej mnóstwo w ogródku mamy :) polecam, naprawdę bardzo orzeźwia
Habibi 13.07.2013 12:14
Bardzo lubię takie połączenie - dodaję do swoich sałatek z arbuzem i fetą dużo zielonej pietruszki :)
gottrina 13.07.2013 09:00
super sałatka
meg1984 13.07.2013 00:13
smaczna sałatka
Pyszota 12.07.2013 22:47
Bardzo oryginalny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat