Sałatka toskańska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron z dodatkami

  • makaron tortellini

    200 g
  • szynka wędzona

    4 plastry
  • pomidory suszone

    6 kawałków
  • czosnek

    1 duży ząbek
  • szpinak baby

    1 szklanka
  • parmezan starty

Dressing

  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy i suszymy. Tortellini przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na 1-cm paski, podobnie szynkę. Czosnek siekamy w plastry i łączymy wszystkie składniki, ścierając do nich ser. Dodajemy dressing i podajemy z płatkami sera.

Do sałatki toskańskiej dodaje się chleb (w formie podpieczonych kawałków), inne popularne dodatki to: orzechy piniowe, piórka czerwonej cebuli czy kurczak zamiast wędliny. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji!
Local Foodie
garnek, tarkę o małych oczkach, obieraczkę do warzyw

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 19.05.2016 20:55
fajna sałatka
Stenka 19.05.2016 19:06
smaczna sałatka
misia123410 19.05.2016 18:39
lubię takie sałatki:)
Adamorek 19.05.2016 18:29
moja ulubiona
Bernadeta1 19.05.2016 18:24
chętnie bym zjadła takiej sałatki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat