Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 600 g
ogórki kiszone 6 szt
ziemniaki 3 szt
mleko 2 szklanki
cukier drobny
majonez 3 łyzki
musztarda 1/3 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
sok z cytryny
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym

Śledzie umyć i namoczyć w mleku przez ok. 2 godziny.
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli lub można ugotować w mundurkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki też pokroić w drobną kostkę. Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić je w paski na około 1 cm.
Ostudzone ziemniaki pokroić w większą kostkę.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze śledziami.
Majonez połączyć z musztardą i śmietaną i dodać wymieszany sos z sałatką. Do smaku doprawić odrobiną cukru, pieprzem.
Dodać sok z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 2 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak