Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drobiowe w cieście francuskim, DS XX odc. 17

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Paszteciki drobiowe to szybki przepis na pyszną przekąskę. Przygotujesz je zaledwie z kilku składników, które z pewnością masz w swojej lodówce!

Składniki:

olej 2 łyżki
cebula 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
mięso mielone drobiowe 300 g
listki kolendry 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
ciasto francuskie 1 sztuka
żółtko surowe 1 sztuka
mleko 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżeczki

Sos miętowy:

mięta świeża 1 pęczek
cukier drobny 2 łyżeczka
ocet 2 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drobiowe w cieście francuskim, DS XX odc. 17

Drobiowe paszteciki można przygotować w bardzo prosty sposób, np. jak w tym przepisie, przy wykorzystaniu płatu ciasta francuskiego, papryki, drobiowego mięsa i kilku składników. Najważniejszymi dodatkami w tym przepisie są oczywiście przyprawy, a także sos na bazie octu, cukru i dodatku mięty. Zobaczcie sami co z tego wychodzi: 

Kroki:

1

Cebulę siekamy bardzo drobno. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Świeżą kolendrę siekamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Wrzucamy cebulę krótko podsmażamy i dodajemy paprykę i kolendrę. Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy mięso mielone i po chwili delikatnie obniżamy moc, aby nie przypalić mięsa. Przyprawiamy Chili pieprz cayenne Prymat. Podsmażamy i dodajemy kurkumę i doprawiamy solą. Jak mięso jest już gotowe dodajemy Kmin rzymski Prymat.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

2

Na ciasto francuskie nakładamy rząd zimnego farszu, następnie dwukrotnie zawijamy ciasto w rulon. W misce mieszamy żółtko, dolewamy odrobinę mleka, mieszamy i za pomocą pędzla smarujemy rulon po wierzchu. Posypujemy Czarnuszką Prymat. Rulon kroimy na mniejsze kawałki i paszteciki układamy na blaszce (nie za blisko siebie, gdyż ciasto wyrasta). Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 200 stopni, czas 20-25 minut.

3

Przygotowujemy sos: Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, mieszamy rózgą i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Liście świeżej mięty siekamy. Miętę wrzucamy do garnka dopiero przed podaniem.

4

Paszteciki podajemy na talerzu, sos nalewamy do miseczki.

Drobiowe paszteciki to przepis na szybką przekąskę, która wszystkim smakuje. Tak niewiele składników potrzebnych do jej przygotowania pozwoli uzyskać Wam wyjątkowy efekt na talerzu. Nie zapomnijcie tylko o sosie, który odmieni zupełnie smak tego dania! Smacznego! 

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w serwisie Doradca Smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak