Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drobiowe w cieście francuskim, DS XX odc. 17
Drobiowe paszteciki można przygotować w bardzo prosty sposób, np. jak w tym przepisie, przy wykorzystaniu płatu ciasta francuskiego, papryki, drobiowego mięsa i kilku składników. Najważniejszymi dodatkami w tym przepisie są oczywiście przyprawy, a także sos na bazie octu, cukru i dodatku mięty. Zobaczcie sami co z tego wychodzi:
Kroki:
Cebulę siekamy bardzo drobno. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Świeżą kolendrę siekamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Wrzucamy cebulę krótko podsmażamy i dodajemy paprykę i kolendrę. Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy mięso mielone i po chwili delikatnie obniżamy moc, aby nie przypalić mięsa. Przyprawiamy Chili pieprz cayenne Prymat. Podsmażamy i dodajemy kurkumę i doprawiamy solą. Jak mięso jest już gotowe dodajemy Kmin rzymski Prymat.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na ciasto francuskie nakładamy rząd zimnego farszu, następnie dwukrotnie zawijamy ciasto w rulon. W misce mieszamy żółtko, dolewamy odrobinę mleka, mieszamy i za pomocą pędzla smarujemy rulon po wierzchu. Posypujemy Czarnuszką Prymat. Rulon kroimy na mniejsze kawałki i paszteciki układamy na blaszce (nie za blisko siebie, gdyż ciasto wyrasta). Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 200 stopni, czas 20-25 minut.
Przygotowujemy sos: Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, mieszamy rózgą i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Liście świeżej mięty siekamy. Miętę wrzucamy do garnka dopiero przed podaniem.
Paszteciki podajemy na talerzu, sos nalewamy do miseczki.