Sałatka śledziowa Wigilijna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    0,5 kg
  • cebula

    2-3 szt
  • olej roślinny

  • ogórki kiszone

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • majonez

  • długie wykałaczi

  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie myjemy pod bierzacą wodą. Wkładamy do miski i zalewamy wodą. Moczymy je do momentu uzyskania ulubionego stopnia słoności. Pamiętając o zmianie wody. Dodatkowo dobrze jest ostatni raz zalać śledzie mlekiem. Kiedy są już dobre odcedzamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kawałki. Cebulę odbieramy i kroimy w plastry. W naczyniu układamy warstwę cebuli, śledzia, znów cebula i śledzie... Wszystko zalewamy olejem rzepakowym tak, aby były dobrze przykryte. Odstawiamy je w chłodne miejsce na min 24 godziny. Po tym czasie jabłko kroimy na pół. Ustawiamy na talerzu i wbijamy wykałaczkę. Ogorki kiszone ( można również użyć korniszonów ) kroimy w podłużne plastry. Następnie nabijamy ogórki i kawałki śledzia na wykałaczkę fotmując kształt choinki. Dekorujemy majonezem, opruszamy pieprzem i papryką. Na koniec układamy kolorowy pieprz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 04.12.2016 19:40
wygląda super
Klausia 26.02.2015 16:39
ciekawy sposób podania :)
Madziela 19.12.2014 18:35
zajadac sie tylko
Stenka 15.12.2014 17:10
super pomysł
Renataj 15.09.2014 08:53
Pięknie świątecznie podana.
Róża1 28.12.2013 23:50
super się prezentuje:-) ciekawy pomysł:-)
Edith85 21.12.2013 12:16
naprawdę robi wrażenie
kasiaw 21.12.2013 12:05
oj jak ładnie podana
pawel123 21.12.2013 11:50
bardzo apetyczne
krystyna330 21.12.2013 11:48
rewelacja smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat