Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonymi ziemniakami w sosie musztardowo-śmietanowym, DS XVI, odc. 30

5.0
(97)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na sałatkę z ziemniaków zawsze się przyda. Ten jest znakomity, bo macie tu ogórki małosolne, pieczarki, chrupiącą rzodkiewkę i sos śmietanowo-musztardowy. Do tego garść świeżych ziół i listków. Ta sałatka z pieczonymi ziemniakami będzie idealna na grilla!

Składniki:

małe ziemniaki 500 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
cebula 1 sztuka
pieczarki portobello 500 gramów
ogórki małosolne 2 (duże) sztuki
rzodkiewka 1 pęczek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda czosnkowa Prymat 4 łyżeczki
Cream fraiche - dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami 1 (180g) opakowanie
papryczka chili 1 sztuka
szczypior dymki 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
śmietanka 30% 200 mililitrów

Do podania:

zioła świeże natka, młode listki, tymianek, mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonymi ziemniakami w sosie musztardowo-śmietanowym, DS XVI, odc. 30

Dodatkowo:

naczynie żaroodporne, papier do pieczenia

 

1. Ziemniaków nie obieramy, ale dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy ziemniaki w mundurkach do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. W tym czasie naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.

2. Ziemniaki odcedzamy i kilka razy podrzucamy aby ociekły z wody, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, oregano i skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

4. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki portobello i ogórki małosolne kroimy  na spore kawałki, rzodkiewkę na ćwiartki.

5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki portobello i doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Gdy woda z grzybów odparuje, dokładamy rzodkiewkę i ogórki małosolne, a po chwili dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy całość. Po 2-3 minutach na patelnię dodajemy dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami i ponownie mieszamy.

6. Siekamy papryczki chili oraz szczypiorek i dodajemy na patelnię. Następnie wlewamy śmietankę oraz sok z połowy cytryny.

Sposób podania:

W głębokim talerzu podajemy sos z warzywami. Na nim układamy ziemniaki. Danie dekorujemy utartą skórką z cytryny oraz natką pietruszki, liśćmi szczawiu buraczanego, miętą i tymiankiem.

PS. Jeśli nie masz gotowego dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami, zastąp go jogurtem z dodatkiem śmietanki, ziół i szczyptą czosnku suszonego.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak