Sałatka ryżowa z mortadelą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam zwykłą, prostą sałatkę warzywną z dodatkiem mortadeli, o której większość z nas zapomniała. Zamiast drogiej kiełbasy dodałam zwykłą mortadelę i sałatka smakowała bardzo pysznie i szybko zniknęła ze stołu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • ryż długoziarnisty

    200 gramów
  • mortadela

    250 gramów
  • marchew

    3 szt.
  • korzeń pietruszki

    3 szt.
  • seler korzeniowy

    1 ćwiartka
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • ogórki kiszone

    4 szt.
  • cebula

    1 sztuka
  • majonez

    5 dużych łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • liście sałaty

    5 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu,po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie.
Mortadelę pokroić w plastry, a następnie w kostkę.
Marchew, pietruszkę oraz seler ugotować do miękkości, po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą obrać i pokroić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Groszek konserwowy oraz kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy na sicie.

Ryż przełożyć do miski dodać pokrojoną mortadelę oraz pozostałe przygotowane składniki.
Do całości dodać majonez przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Następnie dokładnie wymieszać.
Podawać na sałacie zielonej.

Bożena Matuszczyk
Ryż ugotować na sypko. Majonezu dodać według uznania. Pieprz i sól dodajemy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:23
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat