Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka paprykowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona 4 kg
cebula 6 szt
sól do smaku
marchew 4 szt
fasolka szparagowa 20 dkg

sos

woda 1 szkl
olej 1 szkl
ocet 10 % 1 szkl
cukier 1 szkl
ziele angielskie 20 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
koncentrat pomidorowy 400 gram
kukurydza w puszce 2 szt
czosnek ząbki 6 szt
Goździki całe Prymat 5 szt

Porada

Sałatkę można zrobić w dwu wersjach. Można nie dodawać cukinii, marchewki i fasolki szparagowej. W tej wersji nie bardzo nadaje do ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka paprykowa

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć , wydrążyć nasiona, pokroić w paski, wymieszać z solą i odstawić na 2 godz
Krok 1 - Sałatka paprykowa foto
2
Cebulę obrać , posiekać
Krok 2 - Sałatka paprykowa foto
3

Cukinie obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. Oczyścić, zetrzeć na tartce jarzynowej o grubych oczkach. Szparagówkę oczyścić , odciąć korzonki. Cukinię, marchew i szparagówkę blanszować w osobnych naczyniach.
Sos zagotować , wrzucić paprykę , cebulę, cukinię, szparagówkę ,mieszając gotować 15 min.
Słoiki wyparzyć i wysuszyć. Gorąca sałatkę nakładać do słoików , zakręcić , nie pasteryzować.5.

Krok 3 - Sałatka paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 29.05.2016 07:51
Wspaniały smak.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak