Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ogórkowa bez zalewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2,5-3 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżka
cebula biała 500 g
cukier kryształ 4-5 łyżek
ocet 10 % 50-70 g
Gorczyca biała cała Prymat do smaku

Porada

Do sałatki nie gotuję osobno zalewy octowej. Po dodaniu soli ogórki puszczają dużo soku, który wraz z dodany cukrem i octem tworzy odpowiednią ilość marynaty zachowując smak ogórków. Zarówno ilość octu jak i cukru można dostosować do własnego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ogórkowa bez zalewy

Ogórki umyć i pokroić w plasterki razem ze skórką. Posypać solą i dokładnie wymieszać. Nakryć i pozostawić na kilka godzin, aż puszczą sok i znacznie zmniejszą objętość. Dodać pokrojoną w piórka białą cebulę, posypać cukrem i polać octem. Ponownie odstawić na pół godziny. Sałatką napełnić średnie słoiczki, dolać płyn wytworzony przez ogórki i do każdego słoika dosypać ziarenek gorczycy. Zakręcić i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak