Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • mielona wołowina

    500 g
  • papryczka chili

    1
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • przyprawa chili do dań meksykańskich

    2 łyżki
  • kumin

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku

Pozostałe składniki

  • sałata lodowa

    1/2
  • pomidory

    3 duże
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • cebula czerwona

    1
  • papryka czerwona

    1 duża
  • kukurydza konserwowa

    1
  • ser cheddar

    200 g

Dodatkowo

  • jogurt naturalny

    150 g
  • majonez

    150 g
  • pieprz

  • sól do smaku

  • nachos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Farsz mięsny

Cebulę, papryczkę chili razem z pestkami i czosnek drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, papryczkę chili, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawą chili con carne, papryką ostrą i podsmażamy wszystko razem przez 15 minut. Nadmiar soków powinien odparować. Mięso powinno być gęste. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Moja przyprawa była dość słona, dlatego pominęłam sól. Odstawiamy do wystudzenia.
Sałatę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie. Fasolę należy przepłukać zimną wodą. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na sałacie układamy kolejno warstwy: fasoli, pomidorów, zimny sos mięsny, kukurydzę, paprykę i cebulę czerwoną.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach cheddarem i posypujemy pokruszonymi nachosami. Sałatkę w koło salaterki dekorujemy nachosami, tworząc koronę.

Jagódka17
użyłam wołowiny z 27% tłuszczu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina1991

15.07.2017 10:17
świetna sałatka

bietka

13.07.2017 18:01
smaczna sałatka : )

SzczyptaChili

13.07.2017 14:08
Na imprezach zawszy szybko znika , pyszna :)

Ola1984

13.07.2017 12:02
Bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat