Sałatka lwowska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • śledzie

    8 sztuk
  • marchew

    4 sztuki
  • buraki czerwone

    8 sztuk
  • jabłka

    4 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • grzybki marynowane

    1 słoik
  • ogórek kiszony

    8 sztuk
  • sok z cytryny

Sos

  • śmietana 18 proc

    2 szklanki
  • musztarda

    0,5 słoika
  • sól i pieprz

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki, marchew i selera myjemy nie obierając, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw. Ostudzone warzywa, jabłka, cebulę obieramy, wszystkie składniki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i śledzi przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy, Na końcu dodajemy ziemniaki i śledzie, delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzona.
bogusia 82
Sałatka najlepiej jak postoi dzień ,wtedy wszystkie smaki się połączą ze sobą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 06.02.2016 17:01
smaczne sa takie salatki
Bernadeta1 06.02.2016 15:54
taka sałatka na pewno bardzo by mi smakowała
gosia56 06.02.2016 10:48
na pewno pyszna;)
pestka 06.02.2016 10:45
smaczna sałatka
Damiano 06.02.2016 10:26
fajna sałatka
Ewelina1991 06.02.2016 09:04
pyszna sałatka
Franciszek 06.02.2016 01:01
ciekawa sałata

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat