Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa z jabłkiem i groszkiem
Sałatka jarzynowa to klasyka wśród sałatek. Każda gospodyni ma na nią swój przepis i mimo, że jest on podobny do innych, to jednak sałatka zawsze smakuje inaczej, ale zawsze wyśmienicie! Jak zrobić sałatkę jarzynową? Wystarczy ugotować wybrane warzywa oraz jajka, następnie wszystkie składniki ostudzić i pokroić. Wody, w której gotują się warzywa nie musicie solić. Wystarczy, że doprawicie je już po finalnym skrojeniu do sałatki.
To czy warzywa poszatkujecie w drobną kosteczkę czy większą zależy tylko od Waszych preferencji. Składnik wywołujący kontrowersję w sałatkach jarzynowych to jabłko i groszek, a w tym przepisie został dodany jeden, jak i drugi.
1. Warzywa myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez ok. 30-40 minut.
2. Ugotowane warzywa odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
3. Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ogórki, cebulę i jabłko pokroić w kostkę.
5. Wszystkie składniki dodać do miski, wsypać dobrze odcedzony groszek.
6. Całość doprawić solą oraz pieprzem według uznania.
7. Na koniec dodać majonez i wszystko razem dobrze połączyć.
Smacznego!