Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka grillowa po grecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach kilka dużych
oliwki czarne Kalamata 2/3 szkl.
papryka czerwona pieczona 1-2 szt.
sok z cytryny do smaku
kukurydza w puszce 2/3 szkl.
cebula biała do smaku
ocet winny 1/2 szkl.
jogurt grecki 1,5 szkl.
majonez tradycyjny 1/2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Kto lubi może dodać do sałatki odrobinkę wyciśniętego czosnku dla smaku i aromatu oraz niewielką ilość świeżo startej skórki z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka grillowa po grecku

Ziemniaki ugotować w skórkach poprzedniego dnia. Obrać i pokroić w duże cząstki albo plastry.
Cebulę pokroić w piórka, zalać octem winnym i ogrzewać na małym ogniu, aż lekko zmięknie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Paprykę upiec, obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub paski.
Odcedzić kukurydzę z zalewy.
W misce połączyć kukurydzę, cebulę i paprykę z jogurtem i majonezem - doprawić do smaku świeżym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ziemniaki.
Na wierzchu ułożyć grubo pokrojone oliwki.

Całość można posypać świeżymi listkami oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 22.09.2016 11:33
Smakowita propozycja:)
olkaaa 19.09.2016 21:49
fajny pomysł
bertpvd 19.09.2016 21:34
pyszna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak