Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka do słoików z kapusty i papryki bez octu

5.0
(39)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kilogram
marchewka 1 kilogram
papryka czerwona 1 kilogram
cebula 1/2 kilograma
olej rzepakowy 1,5 szklanki
sól kamienna 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka do słoików z kapusty i papryki bez octu

Cebulę obraną i opłukaną kroję w bardzo drobną kosteczkę i mieszam z łyżeczką soli i pod przykryciem odstawiam na 12 godzin.

Oczyszczoną i opłukną paprykę kroję na wąskie i krótkie paseczki.

Obraną i umytą marchewkę ścieram robotem na grubych oczkach tarki.

Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkuję.

Paprykę, marchewkę, kapustę mieszam z pozostałą ilością soli i odstawiam na 12 godzin.

Po upływie tego czasu cebulę i warzywa lekko odsączam z powstałego soku. Przekładam do sporej miski, dodaję olej, pieprz i dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i pasteryzuję 20 minut.

Tuż przed podaniem sałatki doprawiam ją odrobiną soku z cytryny i dodaję posiekany szczypiorek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.01.2014 19:53
pyszności :)
Wacław 30.01.2014 09:57
pyszne zapasy domowe !
Kasia36 21.01.2014 21:42
Fajna taka
misia53 29.05.2013 15:25
To jest sałatka dla mojego męża , bo on z octem nie lubi i zawsze muszę cyganić ,że tam nie ma octu...hihi...
anemon 24.01.2013 15:09
Sałatka jest bardzo łagodna w smaku, była robiona z przeznaczeniem dla dzieci, dlatego nie ma w niej octu. Dla dorosłych wystarczy doprawić sokiem z cytryny, po otwarciu słoika.
barbara11561 23.01.2013 15:22
świetna,też taką robię:)
caralajna 05.11.2012 07:29
myślę, że muszą świetnie smakować po długim czasie przechodzenia sobą w słoiku :)
anemon 23.08.2012 07:29
Warzywa przechowywane w słoiku bardzo ładnie zachowały swój kolor.
alaaa 22.08.2012 21:01
jak smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna
anemon 20.08.2012 06:54
Ta sałatka jest bez octu, aby mogły ją jeść też dzieci. Tuż przed podaniem dodaję soku z cytryny.
Grazyna0211 19.08.2012 13:48
zapowiada się pyszna sałatka
Monika-twin 21.07.2012 12:39
robiłam taką sałatkę ale z octem, który bardzo lubię. bardzo ciekawy ten przepis, z olejem.
Miki 22.03.2012 08:32
super
anemon 27.11.2011 09:57
Dziękuję i polecam. Pomysł z kiszeniem warto wykorzystać, a w jaki sposób rozdrobnimy warzywa myślę, że nie ma większego znaczenia dla smaku sałatki, oczywiście można posiekać.
ben-ka 26.11.2011 08:36
znam ten przepis tylko ja kapustę siekałam - bardzo smaczna:)
caroline1983 24.11.2011 15:44
Kiedys zrobiłam sałatke z podobnych składników (bez oleju) i ja zakiśiłam - była bardzo smaczna
treonina 21.11.2011 20:55
zawsze dobrze mieć taką w zanadrzu :-) potem tylko się otwiera i jest jak znalazł do obiadu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak