SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM I PUREE ZIEMNIACZANYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ciasto francuskie

    375 g
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    fix bolognese
  • cebula

    średnia
  • marchewka

    średnia
  • woda

    szklanka
  • ziemniaki

    5 średnich
  • śmietana

    100 ml
  • masło

    3 łyżki + łyżka do smażenia
  • mięso mielone

    20 dag
  • żółty ser starty

    15 dag
  • pieczarki

    4

Przyprawy

  • majeranek

  • sól i pieprz

  • tymianek

  • Koperek suszony Prymat

  • natka pietruszki

    garść posiekanej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie wraz z 1/2 marchewki. Następnie łączę z masłem i śmietaną, robię puree. Dodaję pietruszkę, nieco koperku oraz doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, połowę pokrojonej w kostkę marchewki i pieczarki w plasterkach. Przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem.
Dodaję mięso, smażę kilka minut.
Fix rozrabiam z wodą, wlewam do mięsa, duszę około 10 minut.
Ciasto dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek, nakładam sos, puree i posypuję serem oraz suszonym koperkiem.
Zapiekam około 25 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 23.06.2017 12:06
pyszności ....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat