Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 200 gram
żółtko jajek 2
śmietana 2 łyżki
sól
pieczarki 250 gram
kapusta kiszona 250 gram
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy, a po kilku minutach dodajemy opłukaną, odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną. (Przy okazji mamy postny bigos ;))
Krok 1 - Sakiewki foto
2
Mąkę przesiewamy i wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło, a następnie żółtka, szczyptę soli i śmietanę. Składniki siekamy, a następnie wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Sakiewki foto
3
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka przykładając mały talerzyk. Wkładamy 1-2 łyżki farszu. Brzegi ciasta zlepiamy u góry tworząc sakiewkę, następnie smarujemy żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku / prodiżu.
Krok 3 - Sakiewki foto
4
Pieczemy je ok. 25 minut. Na moim stole od jakiegoś czasu goszczą jako potrawa wigilijna... ;) Smacznego!
Krok 4 - Sakiewki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 10.02.2014 12:45
wyglądają smacznie
Grazyna0211 15.08.2013 17:28
bardzo smaczne i super wyglądają
wlicka 28.03.2013 13:52
jak efektownie wyglądają...
Betka 06.01.2013 13:42
mmm smakowite!;)
Andysz 06.01.2013 01:28
bardzo fajne;)
Poison1988 05.01.2013 12:44
świetna propozycja :)
miroslawa 04.01.2013 20:39
ale fajne
Sylwia26 04.01.2013 20:02
muszę wypróbować ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak