Sajgonki z pieczarkami i krewetkami

Sajgonki z pieczarkami i krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    300 gram
  • krewetki koktajlowe

    200 gram
  • czosnek ząbki

    4 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • papier ryżowy

    10 sztuk
  • olej

    do smażenia
  • natka pietruszki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki, drobno posiekany czosnek i smażę przez chwilę, często mieszając. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku sola morską i świeżo mielonym pieprzem.

Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Wkładam na rozgrzaną patelnię i często mieszając smażę do czasu odparowania powstającego soku.

Usmażone pieczarki mieszam z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczę przez moment w letniej wodzie, tylko zamaczam i od razu wyjmuję. Odkładam na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.

Następnie na każdym płacie papieru kładę 1 łyżkę farszu i delikatnie roluję, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.

Przygotowuję wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażę.

Można je smażyć w głębokim oleju, ale ja wlewam na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.

Po usmażeniu przekładam je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.

Przygotowuję sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

11.07.2013 15:13
wnuczka uwielbia krewetki :)

barbara11561

15.04.2013 06:12
takich rarytasów nie robiłam jeszcze

Aneta41

25.03.2013 14:55
bardzo lubię sajgonki ale lepsze są z grzybami chińskimi:)

caralajna

12.11.2012 07:48
akurat sajgonek nigdy nie miałam okazji próbować, wyglądają apetycznie

Grazyna0211

06.09.2012 19:36
super pomys? z krewetkami jeszcze nie robi?am

misia53

13.06.2012 16:36
sajgonki o każdej porze ....ale te krewetki......? boję się , a kciała bym......

ben-ka

12.10.2011 10:23
pyszne jedzonko!:)

Iwona51

05.08.2011 22:30
smaczne

caroline1983

16.07.2011 18:39
pracochłonne ale ciekawe :)

Magdalena1110

13.07.2011 07:35
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat