Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • pieczarki

    6 szt
  • makaron chiński

    20 dag
  • liście kapusty pekińskiej

    5 szt
  • mięso mielone

    30 dag
  • papier ryżowy

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • marchewka

    1 szt
  • sos do sajgonek

  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki. Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu. Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa. Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut. Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę, kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

08.02.2015 14:17
smaczne danie

IwonaDD

01.02.2014 13:52
wspaniałe sajgonki

Katarzyna/kate1980

31.01.2014 15:44
fajny pomysł

wwwiolka

31.01.2014 10:42
Uwielbiam sajgonki.

aginaa

31.01.2014 08:17
ale bym zjadla

Zdzisław

31.01.2014 05:37
smaczna potrawa i apetycznie wygląda

Milka100

30.01.2014 21:52
jadłam pyszne, te oczywiście też

babajaga1969

30.01.2014 20:54
jadłam parę razy i robiłam raz - lubię to danie

patryska76

30.01.2014 19:33
Mmm, pycha ;-)

bhb8

30.01.2014 19:23
Nigdy nie jadłam sajgonek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat