Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z boczniakami, jarmużem, suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 18
Quiche to tarta w wersji wytrawnej, której przygotowanie jest bardzo proste. Idealnie sprawdzi się jako potrawa obiadowa, ale również przekąska na przyjście gości. Smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło. Oczywiście ze względu na dobrane w nim składniki, po schłodzeniu warto przechowywać ją w lodówce. Jeśli chcecie dodatkowo uzyskać chrupiącą skórkę, przed końcem pieczenia, możecie posypać tartę żółtym serem. Będzie pysznie!
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę. Masło powinno być mocno schłodzone w lodówce. Mąkę, zimne i pokrojone w mniejsze kawałki masło, jajko oraz oregano łączymy w dużej misce i zagniatamy energicznie ręką na jednolitą masę.
2. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza z opcją góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Nakłuwamy widelcem, by ciasto w piekarniku „oddychało”. Wstawiamy spód
do pieczenia na 10-15 minut.
3. Cebulę drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki, jarmuż rozdrabniamy rękami. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, wsypujemy pieprz ziołowy, dodajemy boczniaki, jarmuż i mieszamy całość. Podsmażamy, aż grzyby puszczą wodę, solimy i dodajemy pieprz do smaku, mieszamy całość, a następnie wyłączamy palnik.
4. Przygotowujemy masę serowo-jajeczną. Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy ser mascarpone, suszone pomidory i mieszamy całość trzepaczką.
5. Na upieczony spód wykładamy jarmuż i boczniaki. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy czarnymi oliwkami. Quiche zapiekamy od 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
7. Na suchej patelni krótko podprażamy pestki słonecznika, potrząsając nią w trakcie,
aby się nie spaliły.
Sposób podania:
Quiche podajemy z pestkami słonecznika i gałązkami tymianku do dekoracji.