Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z boczniakami, jarmużem, suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 18

5.0
(99)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Quiche to tradycyjna, francuska potrawa, która ma swój odpowiednik w kuchni polskiej. U nas zamiast sformułowania "Quiche" używa się nazwy "tarta", którą można przygotować zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, który będzie świetnym urozmaiceniem kuchni wegetariańskiej. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 250 g
masło zimne 150 g
jajko 1 sztuka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka

Farsz:

cebula cukrowa 1 sztuka
boczniaki 250 g
jarmuż 250 g
oliwa 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwki czarne Smak 100 g

Masa serowo-jajeczna:

jajko 4 sztuki
serka mascarpone 200 g
Pomidory suszone paski 2 łyżki

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

pestki słonecznika 2 łyżki
tymianek świeży kilka gałązek

Porada

Boczniaki mają w sobie dużo wody, dlatego nie musimy kroić ich bardzo drobno – kiedy woda odparuje w garnku, grzyby stracą swoją objętość.

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z boczniakami, jarmużem, suszonymi pomidorami, DS XVII odc. 18

Quiche to tarta w wersji wytrawnej, której przygotowanie jest bardzo proste. Idealnie sprawdzi się jako potrawa obiadowa, ale również przekąska na przyjście gości. Smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło. Oczywiście ze względu na dobrane w nim składniki, po schłodzeniu warto przechowywać ją w lodówce. Jeśli chcecie dodatkowo uzyskać chrupiącą skórkę, przed końcem pieczenia, możecie posypać tartę żółtym serem. Będzie pysznie!

 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę. Masło powinno być mocno schłodzone w lodówce. Mąkę, zimne i pokrojone w mniejsze kawałki masło, jajko oraz oregano łączymy w dużej misce i zagniatamy energicznie ręką na jednolitą masę.

2. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza z opcją góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Nakłuwamy widelcem, by ciasto w piekarniku „oddychało”. Wstawiamy spód
do pieczenia na 10-15 minut.

3. Cebulę drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki, jarmuż rozdrabniamy rękami. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, wsypujemy pieprz ziołowy, dodajemy boczniaki, jarmuż i mieszamy całość. Podsmażamy, aż grzyby puszczą wodę, solimy i dodajemy pieprz do smaku, mieszamy całość, a następnie wyłączamy palnik.

4. Przygotowujemy masę serowo-jajeczną. Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy ser mascarpone, suszone pomidory i mieszamy całość trzepaczką.

5. Na upieczony spód wykładamy jarmuż i boczniaki. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy czarnymi oliwkami. Quiche zapiekamy od 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

7. Na suchej patelni krótko podprażamy pestki słonecznika, potrząsając nią w trakcie,
aby się nie spaliły.

Sposób podania:

Quiche podajemy z pestkami słonecznika i gałązkami tymianku do dekoracji.

 

Quiche podajemy z pestkami słonecznika i gałązkami tymianku do dekoracji.

Jeśli szukacie więcej kulinarnych inspiracji - sięgnijcie po przepisy z XVII sezonu Doradcy Smaku. Znajdziecie je pod linkiem -> PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak