Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 3 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
pieczarki 6 szt
makaron ryżowy 10 dkg
kiełki soi 4 łyżki
sos sojowy 3-4 łyżki
papier ryżowy 15 szt
olej 1 litr
sos słodko-kwaśny 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojonego kurczaka i podsmażamy.
Krok 1 - Sajgonki z kurczakiem foto
2
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w pół plasterki.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone warzywa i kiełki soi. Dodajemy sos sojowy. Podsmażamy ok 10 minut.
Krok 2 - Sajgonki z kurczakiem foto
3
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Do kurczaka i warzyw dodajemy makaron, podsmażamy ok 7 minut.
Krok 3 - Sajgonki z kurczakiem foto
4
Dokładnie mieszamy.

Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie, następnie przekładamy na talerz.

Na arkusz papieru ryżowego nakładamy porcję farszu.
Krok 4 - Sajgonki z kurczakiem foto
5
Zwijamy rulon.Boki zwijamy do środka
Krok 5 - Sajgonki z kurczakiem foto
7
I zwijamy w rulon.
Krok 6 - Sajgonki z kurczakiem foto
8
Na głęboki, rozgrzany olej wkładamy sajgonki.
Smażymy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko – kwaśnym.

Smacznego!!!
Krok 7 - Sajgonki z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 01.04.2014 15:44
lubię sajgonki, z kurczakiem jeszcze nie jadłam
barbara11561 01.04.2014 09:55
wyglądają bardzo smacznie:)
adelajda 01.04.2014 09:16
smaczne sajgonki :)
luna76 01.04.2014 07:46
Suuuupeeerrr!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak