Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 500 g
cebula czerwona 1
przyprawa chińska 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyzki
oliwa 2 łyzki
grzyby mun 4
majeranek
wino czerwone 100 ml
sól
pieprz
makaron ryżowy 100 g
papier ryżowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Grzyby mun namoczyć wcześniej po czym ugotować, ok 10 min. Odcedzić i posiekać na paseczki.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórko, dodać paprykę sos sojowy i oliwę, sól i pieprz, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Rozgrzać patelnię , włożyć mięso i smażyć na wolnym ogniu, dodać przyprawę chińską, posiekane grzyby mun, podlać winem i odrobiną wody, dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać pokruszony makaron i wymieszać. Pozostawić pod przykryciem ok 15 min.
Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie i zawijać w nim porcje duszonego mięsa z makaronem.
Układać luźno by się nie skleiły. Sajgonki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosami chińskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 12.02.2013 09:31
uwielbiam
cukiereczek 12.02.2013 09:12
pycha
anja3107 12.02.2013 08:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak