Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ugotowana kasza pęczak
200 gramów -
kiełbasa krakowska
100 gramów -
pieczeń wieprzowo-drobiowa
150 gramów -
cebula dymka ze szczypiorkiem
3 sztuki -
cebula czerwona
1 sztuka -
pomidor malinowy
1 sztuka -
ogórek zielony
1 sztuka -
konserwowe ogóreczki z chili Smak
70 gramów -
orzeszki ziemne niesolone
100 gramów -
miechunka suszona
100 gramów -
miód
50 mililitrów -
kapary całe Smak
1 łyżka -
Musztarda rosyjska Prymat
2,5 łyżeczki -
jajka przepiórcze
3 sztuki -
kiełki groszku cukrowego
15 gramów -
bułka
1 sztuka -
oliwa
200 mililitrów
Do smaku:
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Kardamon mielony Prymat
-
Chili z solą morską Prymat w młynku
Sposób przygotowania
Cebulki dymki kroimy w ćwiartki, a szczypiorek siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę krakowską kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Z pomidora wycinamy środek, a miąższ kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Kroimy na paski pod ukosem. Ogórki konserwowe wraz z chili kroimy na mniejsze kawałki.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy cebulę, suchą krakowską, podsmażamy. Doprawiamy do smaku papryką słodką.
Na osobną patelnię przekładamy orzeszki arachidowe, miechunkę suszoną, miód, doprawiamy do smaku kardamonem. Podsmażamy chwilę, mieszając.
Do miski wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy szczypiorek, kapary, musztardę rosyjską, doprawiamy solą z chili, mieszamy. Jajka przepiórcze gotujemy 3 minuty na półtwardo. Po ostygnięciu obieramy i kroimy na pół.
Do dużej miski wsypujemy kaszę pęczak, dodajemy czerwoną cebulę, ogórek, pomidor, ogóreczki konserwowe z chili, kiełbasę podsmażoną z cebulą dymką, miechunkę z miodem i orzeszkami. Dodajemy sos z musztardą rosyjską. Całość mieszamy.
Pieczeń wieprzowo-drobiową kroimy w plastry. Bułkę kroimy na kromki i podpiekamy. Sałatkę wykładamy na talerz, kładziemy na niej plastry pieczeni wieprzowo-drobiowej i kiełki zielonego groszku. Wokół układamy jajka przepiórcze. Podajemy z kromkami z podpieczonej bułki.
200 g ugotowanej kaszy pęczak to ok. 250 g nieugotowanej kaszy, 50 ml do smażenia 150 ml do sałatki![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się