Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sable breton i dwa musy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12,5 dkg
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
mąka pszenna 15,5 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 500 ml
truskawki świeże 40 dkg
czekolada mleczna 20 dkg
cukier kryształ 5 dkg
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sable breton i dwa musy

Masło,mąkę,10 dkg cukru ,proszek do pieczenia,otartą skśrkę z cytryny i żółtka zagnieść i odstawić do lodówki na 1 godz.Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki,rozwałkowujemy,wykładamy formę i pieczemy w 200°C przez 10-12 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. żelatynę zalewamy odroniną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy.płuczeny w zimnej wodzie,miksujemy na purre,dodajemy sok z cytryny,5 dkg cukru i zagotowujemy.Dodajemy połowę żelatyny i dobrze mieszamy żeny się dobrze rozpóściła.Odsatwiamy do wystudzenia.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.Ubijamy śmietankę na sztywno,dodajemy resztę żelatyny i dobrze mieszamy .Dzielimy śmietanę na 2 części,do 1 dodajemy roztopioną czekoladę i dobrze mieszamy,wylewamy na sable breton.Układamy biszkopty.Do drugiej części śmietany dodajemy wystudzone purre z truskawek i dobrze mieszamy ,wylewamy na biszkopty.Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2-3 godz. Smaczneggo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 24.06.2013 17:15
pyszne ciasto
Janina 24.06.2013 14:31
Wapaniałe smaki
artur7 24.06.2013 14:23
fajne polaczenie skladnikow
Megg 24.06.2013 13:50
wygląda i na pewno smakuje wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak