Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzymska zapiekanka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2
mięso mielone 0,5 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
kapusta 0,5 małej
bulion 0,5 litra
mleko 1 szklanka
ser żółty 10 dag
czosnek
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mąka 4 łyżki
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rzymska zapiekanka

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić.

W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 30.07.2015 12:37
Uwielbiam zapiekanki pod każdą postacią!
Ela15 29.06.2015 09:47
świetny przepis
Margo1 31.05.2015 13:10
Też mi sie podoba
jasiek 24.05.2015 17:16
fajna nowość
misia53 23.05.2015 16:39
uwielbiam zapiekanki
agataw1990 23.05.2015 14:40
Pychotka:)
paula191919 23.05.2015 12:13
Przepyszna jest ta zapieknka!
IKrakowianka 22.05.2015 21:52
super jest taka zapiekanka
Łukasz15 22.05.2015 21:01
Bardzo dobra
engie23 22.05.2015 20:55
apetycznie wygląda
halina17 22.05.2015 20:31
Dobra zapiekanka.
Kasnaj 22.05.2015 20:27
supco, zjadłoby się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak