Rzymska zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    2
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • kapusta

    0,5 małej
  • bulion

    0,5 litra
  • mleko

    1 szklanka
  • ser żółty

    10 dag
  • czosnek

  • olej do smażenia

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • majeranek Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • mąka

    4 łyżki
  • masło

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić.

W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 30.07.2015 12:37
Uwielbiam zapiekanki pod każdą postacią!
Ela15 29.06.2015 09:47
świetny przepis
Margo1 31.05.2015 13:10
Też mi sie podoba
jasiek 24.05.2015 17:16
fajna nowość
misia53 23.05.2015 16:39
uwielbiam zapiekanki
agataw1990 23.05.2015 14:40
Pychotka:)
paula191919 23.05.2015 12:13
Przepyszna jest ta zapieknka!
IKrakowianka 22.05.2015 21:52
super jest taka zapiekanka
Łukasz15 22.05.2015 21:01
Bardzo dobra
engie23 22.05.2015 20:55
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat