Przepis i sposób przygotowania na: Rzeszowiak
Ubijamy klasyczny biszkopt z 4 jajek i wykładamy na biały. Pieczemy w 175*C ok. pół godziny, studzimy.
Krem : Żółtka mieszamy z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem, gdy jest już dość ciepłe dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając (można to robić trzepaczką) aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę żółtkową. Na koniec dodajemy sok z cytryny i rum opcjonalnie.
Biszkopt przecinamy na dwa blaty, przekładamy kremem. Wierzch polewamy polewą.
Polewa : Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, wyłączamy palnik. Dodajemy cukier puder, mieszamy, następnie dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy, polewamy ciasto.