Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzeszowiak

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z białek

białko 7 z jajek L
cukier 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
mąka tortowa 50 g
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kawa 1 łyżka mielonej

Biszkopt

jajko 4 L
cukier 4 kopiaste łyżki
mąka tortowa 4 kopiaste łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Krem

żółtko jajek 7 szt
mleko 1 szkl
cukier waniliowy 16 g
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 lekko zaokrąglone łyżki
masło lub margaryna 250 g
sok z cytryny z połówki owocu

Polewa

margaryna 125 g
cukier puder 3 kopiaste łyżki
kakao 1,5 łyżki

Porada

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce, wtedy warstwy biszkoptu ładnie odmiękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Rzeszowiak

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Do bezy dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Wykładamy kupkami na blaszkę 24x35, posypujemy kawą.

Ubijamy klasyczny biszkopt z 4 jajek i wykładamy na biały. Pieczemy w 175*C ok. pół godziny, studzimy.

Krem : Żółtka mieszamy z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem, gdy jest już dość ciepłe dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając (można to robić trzepaczką) aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę żółtkową. Na koniec dodajemy sok z cytryny i rum opcjonalnie.

Biszkopt przecinamy na dwa blaty, przekładamy kremem. Wierzch polewamy polewą.

Polewa : Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, wyłączamy palnik. Dodajemy cukier puder, mieszamy, następnie dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy, polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.03.2017 13:43
kusząco wygląda
Janina 27.01.2017 17:42
Fajne smaki;))
adelajda 27.01.2017 17:17
ciekawa nazwa tego smacznego ciacha
Grazyna0211 27.01.2017 12:11
super ciasto
Krystyna32 27.01.2017 07:54
pyszne ciasto
jagoda5913 27.01.2017 01:16
ładnie wygląda
Renataj 26.01.2017 21:32
Apetyczne ciasto:)
bogusia 82 26.01.2017 21:05
wspaniałe ciasto:)
bertpvd 26.01.2017 20:26
super przepis
halina17 26.01.2017 19:46
Smacznie wygląda ciasto.
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 18:48
Smakowite i kuszące ciacho;)
olkaaa 26.01.2017 18:33
wygląda kusząco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak