Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzeszowiak

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO JASNE

białko 7 szt
cukier puder 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 10 łyżek płaskich
ocet 10 % 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kawa zbożowa 3 łyżki ,może być prawdziwa kawa
sól do smaku 1 szczypta

BISZKOPT

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
mąka pszenna 4 łyżki
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA BUDYNIOWA

żółtko jajek 7 szt
cukier waniliowy 1 op
cukier kryształ 5 łyżek
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 250 g

DODATKOWO

czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rzeszowiak

Masa jasna ;

Białka ubijamy z solą . Dodajemy cukier puder i miksujemy ok minuty .Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy i wlewamy ocet.
Delikatnie łączymy ze sobą .
Blaszkę o wymiarach 25 na 32 cm smarujemy i wyścielamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto do formy. Przesiewamy delikatnie na nie kawę zbożową lub prawdziwą .

BISZKOPT:

Białka ubijamy ze sola ,dodajemy cukry i ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .
Przekładamy delikatnie na ciasto jasne posypane kawą .

Wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 -40 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ,wystudzone wyjmujemy na blat.dzielimy na dwa blaty ciasta.

MASA BUDYNIOWA:
Z 500 ml mleka odlać szklankę i rozrabiamy w niej żółtka ,mąki i cukru.
Resztę mleka gotujemy wraz z masłem i wlewamy do niego mieszankę . Gotujemy gęsty budyń .Studzimy go w temp pokojowej.

Połowę kremu rozprowadzamy na jednym blacie ciasta ,przykrywamy delikatnie przyciskając, drugim blatem..
Smarujemy resztą masy budyniowej.
Schładzamy ciasto w lodówce.
Na wierz ścieramy czekoladę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 10.01.2017 16:56
Fajny przepis , nie znałam!
Patrycja33 15.09.2016 10:17
jestem z okolic Rzeszowa ale tego ciacha jeszcze nie jadlam
Jagódka77 18.08.2016 16:26
świetne ciacho
mirosława4 31.05.2016 15:39
apetyczne warte wypróbowania
ania2610 31.05.2016 12:01
pysznie wygląda!
dodi 31.05.2016 11:35
ale apetyczne, mniam
Bernadeta1 31.05.2016 11:18
pysznie się prezentuje
Joannasz3190 31.05.2016 10:44
Pyszności :)
ben-ka 31.05.2016 10:35
Musze i ja kiedyś zrobić to ciasto.....
Wacław 31.05.2016 10:34
Bardzo apetyczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak