Przepis i sposób przygotowania na: Rzeszowiak
Białka ubijamy z solą . Dodajemy cukier puder i miksujemy ok minuty .Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy i wlewamy ocet.
Delikatnie łączymy ze sobą .
Blaszkę o wymiarach 25 na 32 cm smarujemy i wyścielamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto do formy. Przesiewamy delikatnie na nie kawę zbożową lub prawdziwą .
BISZKOPT:
Białka ubijamy ze sola ,dodajemy cukry i ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .
Przekładamy delikatnie na ciasto jasne posypane kawą .
Wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 -40 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ,wystudzone wyjmujemy na blat.dzielimy na dwa blaty ciasta.
MASA BUDYNIOWA:
Z 500 ml mleka odlać szklankę i rozrabiamy w niej żółtka ,mąki i cukru.
Resztę mleka gotujemy wraz z masłem i wlewamy do niego mieszankę . Gotujemy gęsty budyń .Studzimy go w temp pokojowej.
Połowę kremu rozprowadzamy na jednym blacie ciasta ,przykrywamy delikatnie przyciskając, drugim blatem..
Smarujemy resztą masy budyniowej.
Schładzamy ciasto w lodówce.
Na wierz ścieramy czekoladę