Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzepa w sosie karmelowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 garść
masło 50 g
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
brukselka 15 szt
marchewka ugotowana 1 szt
rzepa 1 (czarna)

Przepis i sposób przygotowania na: Rzepa w sosie karmelowym

Kroki postępowania

1
Rzepę oskrobać i pokroić w słupki. Zalać wrzątkiem na minutę – sparzyć i odcedzić.
Krok 1 - Rzepa w sosie karmelowym foto
2
W rondelku stopić cukier na jasny karmel – dodać połowę masła i energicznie mieszać.
Krok 2 - Rzepa w sosie karmelowym foto
3
Dołożyć odsączoną rzepę i smażyć minutę lub dwie a potem posolić, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem dopóki rzepa nie zmięknie.


Z pozostałej części masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną wodą i wlać do rzepy. Gotować razem przez kilka minut.
Krok 3 - Rzepa w sosie karmelowym foto
4
Udekorować półmisek gotowaną brukselką i gotowaną marchewką.

Podawać jak jarzynę do pieczeni wołowej lub baraniej – zdecydowanie polecam !!!
Krok 4 - Rzepa w sosie karmelowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.07.2014 16:28
nie robiłam
Poison1988 01.03.2014 18:17
połączenie smaków intrygujące...
adelajda 28.02.2014 17:10
chętnie spróbuję :)
Gabi44 27.02.2014 21:18
Lubię smażone,karmelizowane warzywa i to mi wystarcza ,bez sosu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak