Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowy przekładaniec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szkl
woda 2,5 szkl
mięso mielone wołowe 250 g
marchewki 4 szt
pieczarki 400 g
kostka rosołowa 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
tymianek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowy przekładaniec

1. Ryż gotujemy w podanej ilości wody dodając kostkę rosołową. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy na odrobinie oleju.

2. Wołowinę doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i podsmażamy. Marchewki obieramy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie.

3. Ugotowany ryż mieszamy z ostrą i słodką papryką, możemy doprawić solą i pieprzem. Połowę wkładamy do tortownicy o średnicy 21 cm.

4. Na nim układamy poduszone pieczarki i mięso. Posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Wykładamy resztę ryżu.

5. Ugotowane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy równomiernie na wierzchu zapiekanki. Posypujemy odrobiną tymianku i zapiekamy około 20 minut pod przykryciem w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 08.07.2015 15:26
fajnie wyglada.
sammakko 08.07.2015 13:56
Dziękuję :)
inka2012 08.07.2015 12:44
fajny pomysł :)
Ola1young 08.07.2015 11:38
fajny obiadek :)
IZABELA29 08.07.2015 10:22
fajne danie
berys18 08.07.2015 08:17
bardzo ładnie się prezentuje
Krystyna32 08.07.2015 07:46
wygląda pysznie
Katarzyna59 07.07.2015 21:58
rewelacyjny
barbara11561 07.07.2015 21:57
Bardzo smacznie wygląda
mirosława4 07.07.2015 21:41
ciekawy przepis
Wiktoria29 07.07.2015 20:44
ciekawa jestem smaku
Kolorowa 07.07.2015 18:58
fajny przepis ;)
marenka 07.07.2015 18:41
fajnie wygląda ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak