ryżowo-szpinakowa zapiekanka...

ryżowo-szpinakowa zapiekanka...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż ugotowany

    2 woreczki
  • szpinak świeży

    3 pęczki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
  • cebula

    1 sztuka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2 łyżeczki
  • papryczka chilli

    1 średnia
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • jajka

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sos pomidorowy

    1/2 szklanki
  • pomidory

    4 duże
  • oregano

    - ile potrzeba
  • feta

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić -

na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak, pokrojoną papryczkę chilli, podsmażać z 3 minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku

Krok 2 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym
Krok 3 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano
Krok 4 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg na 180 C i piec 15 minut
Krok 5 - ryżowo-szpinakowa zapiekanka... foto
zapiekankę kroić lekko przestudzoną - zapiekanka jest smaczna, syta................SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

04.09.2015 19:49
bardzo fajnie wygląda i na pewno super smakuje

Monika-twin

01.09.2015 14:37
NA PEWNO SMACZNA.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat