Ryżowe kuleczki z mięsem mielonym

Ryżowe kuleczki z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • mięso mielone

    15 dag
  • bakłażan

    1 szt
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 szt
  • pieczarki

    10 dag
  • pomidor

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    4-5 (tarty)
  • ryż

    3 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż wymieszać ze stopionym masłem, 2 jajami i żółtym serem. Umyty i osuszony bakłażan przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w rondelku, skropić kilkoma kroplami oliwy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 10 min. Następnie wydrążyć miąższ, drobno go posiekać, połączyć z mielonym mięsem, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć przygotowaną masę przez 5-6 min, dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i umyte, pokrojone w cienkie paski pieczarki, smażyć, mieszając, około 10 min, przestudzić.
Łyżką nabierać masę ryżową, w każdej wycisnąć wgłębienie, napełnić przygotowanym farszem, przykryć masą ryżową. Formować kulki, obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówkami, np. z papryki, pomidorów, ogórków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 10.05.2013 17:37
przepis jest wspanialy czesto go robie a znam go juz 8 lat duzo pracy ale za to jedzonko pychotka do tego podaje salatke z pomidorkow i ogorka
malaczarna23 04.11.2011 08:09
fajne
eli82 05.08.2011 10:09
super
Małgorzata113 15.07.2011 15:23
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat