Przepis i sposób przygotowania na: Ryżotto na skrzydełkach
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 g pieczarek
500 g mieszanki chińskiej ( mrożonej )
400 g ryżu parabolicznego
kilka łyżek oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
czerwona czubryca ostra do smaku
bulion drobiowy
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku rozgrzać olej. Skrzydełka umyć, osuszyć i przekroić w zgięciach. Najcieńsze końcówki wykorzystać np. do ugotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka wrzucić na olej i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i ryż i smażyć aż ryż będzie lekko szklisty. Od czasu do czasu przemieszać. Dodać mieszankę chińską, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać przyprawy i gdy ryz wchłonie bulion ponownie podlać i dalej dusić aż do miękkości ryżu. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać bulionem. Danie powinno być wilgotne ( nie suche ). Gotowe danie zostawić pod przykryciem aby jeszcze doszło. Podawać po około 15 minutach.