Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżotto na skrzydełkach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 11
cebula 1
czosnek 3 ząbek
pieczarki 200 g
mieszanka chińska 500 g
ryż paraboliczny 400 g
olej
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżotto na skrzydełkach

11 skrzydełek z kurczaka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 g pieczarek
500 g mieszanki chińskiej ( mrożonej )
400 g ryżu parabolicznego
kilka łyżek oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
czerwona czubryca ostra do smaku
bulion drobiowy

PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku rozgrzać olej. Skrzydełka umyć, osuszyć i przekroić w zgięciach. Najcieńsze końcówki wykorzystać np. do ugotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka wrzucić na olej i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i ryż i smażyć aż ryż będzie lekko szklisty. Od czasu do czasu przemieszać. Dodać mieszankę chińską, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać przyprawy i gdy ryz wchłonie bulion ponownie podlać i dalej dusić aż do miękkości ryżu. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać bulionem. Danie powinno być wilgotne ( nie suche ). Gotowe danie zostawić pod przykryciem aby jeszcze doszło. Podawać po około 15 minutach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 02.03.2014 18:03
mniamuśne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak