Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1,5 woreczka
jabłka 2 sztuki
aromat waniliowy
sok z cytryny
masło
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
cukier 1,5 łyżki do jabłek
cukier 1 łyżeczka do posypania wierzchu
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rodzynki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami.

Kroki postępowania

1
Ryż ugotowałam dodając do wody kilka kropel aromatu waniliowego.Gdy ryż przestygł jabłka starłam na tarce, na dużych oczkach do miseczki i od razu skropiłam je sokiem z cytryny.Następnie dodałam do jabłek cukier(1,5łyżki),cukier waniliowy(1 łyżeczkę)oraz cynamon(1/3łyżeczki). Jabłka dokładnie wymieszałam ze składnikami,które do nich dodałam.
Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami. foto
2
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Na spód wyłożyłam jedną warstwę ryżu i dokładnie ją wyrównałam.Na pierwszą warstwę ryżu położyłam jabłka(połowę całej ich zawartości). Na jabłkową warstwę wyłożyłam kolejną porcję ryżu,a na nią z kolei ostatnią już część jabłek.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami. foto
3
Ostatnią jabłkową warstwę przykryłam ostatnią częścią ryżu.Wierzch całości posypałam cukrem(1 łyżeczką)i cukrem waniliowym(0,5łyżeczki)oraz rodzynkami.
W sumie wyszło 3 warstwy ryżowe i 2 jabłkowe.Zapiekałam ryż z jabłkami przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Został zjedzony będąc polanym kefirem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym.Smak i zapach szarlotki, sycące, a jednocześnie lekkie.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.01.2013 11:56
uwielbiam!
Amellia 23.01.2013 09:53
mniam
Amellia 23.01.2013 09:53
mniam
ilka_86 22.01.2013 19:17
uwielbiam takie słodkie danka
babajaga1969 22.01.2013 18:12
lubię ryż z jabłkiem - jest pyszny :)
Marta1986 22.01.2013 16:58
super
Krzysztof15 22.01.2013 16:17
lubie
kupiska 22.01.2013 16:12
brzmi ciekawie...:)
Monika58 22.01.2013 16:08
ryż z jabłkiem na gorąco - też tak jadam i lubię :)
Botwinka 22.01.2013 16:06
też robię taki ryż,smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak